Werkwijze

Onder de merknaam Firma LouterHout maak ik exclusieve houten kleinmeubels en geschenken. Denk aan bijzettafels, kastjes, een dekenkist, bibliotheekladder of sieradenkistje. Mijn werk geef ik graag een speels accent met knikkers, veren, stenen of ander inlegwerk.

Mooie dingen…

Een mooi stuk hout brengt mijn fantasie op gang. Ik ga op zoek naar een vorm waarbij de tekening , de kleur of een verrassende onregelmatigheid optimaal tot zijn recht komt. Ik werk met alle hout waar ik een bijzonder patroon in zie, zowel inheems – zoals plataan, iepen, essen, kersen – als uitheems.

Werken met traditionele, ambachtelijke technieken vormt een tweede inspiratiebron. Ouderwetse warme beenderlijm is bijvoorbeeld nog steeds het meest geschikt als je ingewikkelde fineerpatronen wilt creëren.
De proporties van mijn ontwerpen zijn vaak gebaseerd op klassieke, beproefde verhoudingen van Europees en Aziatisch antiek.

…van duurzame kwaliteit

In mijn ontwerpen combineer ik constructieve degelijkheid met een elegante, soms zelfs kwetsbare uitstraling. Ik besteed uitzonderlijk veel aandacht aan de afwerking, die niet alleen recht moet doen aan de schoonheid van het hout, maar ook effectief moet beschermen. Ik gebruik hierbij verschillende technieken. Vernis voor een oppervlak waar bijvoorbeeld vochtige glazen op moeten kunnen staan. Olie omdat dit zo’n prachtige satijnglans en dieptewerking aan het hout geeft. En politoer voor een kwetsbaar, maar super hoogglanseffect. Als laatste bescherming breng ik meestal nog een waslaag op.

Duurzaamheid heeft voor mij twee kanten. Ik streef ernaar werk te maken van een zodanige kwaliteit dat het mij zal overleven. Maar ook geeft het mij veel voldoening om een bijzonder stuk hout of fineer van een ‘opgegeven’  meubel opnieuw te gebruiken. Massief eiken krijgt bij mij een tweede leven als het blindhout waarop ik fineer. Ik werk uiteraard alleen met gecertificeerd hout.